dijous, 29 d’octubre del 2015

Història de la fotografia

Després d'haver treballat diferents aspectes de la imatge ens preguntem: quan neix la fotografia? Com evoluciona? Quina és la seva història?


En 1826-27. El francès Nicéphore Niépce aconsegueix fer aparèixer una imatge en una placa impregnada de material fotosensible, dins una càmera fosca. La imatge resultant encara no era permanent. En va dir heliograbat. Poc després va aconseguir la primera imatge fixada. Els seus millors resultats els va aconseguir untant betum de Judea sobre plaques litogràfiques per inmortalitzar les seves imatges. 


 




  betum de judea i plaques litogràfiques






En el 1822 va prendre un grabat del Papa Pío VII però es va perdre. Anys més tard es va fer la primera fotografia que es conserva, "Punt de vista des de la finestra de Gras" presa des de la seva finestra en 1826.

     

 En 1837, el pintor francès Louis Jacques Mandé va aconseguir fotografies en planxes recobertes amb una capa sensible a la llum de iodur de plata. El Daguerrotip, com el va batejar, proporcionaba una imatge sobre una planxa, amb molt de detall, en blanc i negre, i única – no se’n podien fer còpies- . Va tenir molt d’exit durant un temps, es va exportar a diversos paísos i al final es va deixar d’utilitzar. 

Un dels primer daguerrotips


 El primer daguerrotip de Barcelona

















En el 1839, John William Herschel dona el nom de 'fotografies' a les imatges fixes obtingudes.



Al anys 30 l’inventor britànic William Henry Fox Talbot, ja havia descobert com crear imatges amb un sistema de negatiu – positiu que va anomenar calotip. El 1841 va aconseguir fer el pas definitiu en el fixat de les imatges.
El calotip de Talbot, requeria exposicions d’uns 30 segons per impresionar el negatiu. En pocs anys el temps d’exposició es va reduir a pocs segons.

 A partir d'aquí la imatge evoluciona fins a tal punt que en 1895 els germans Lumière realitzen la primer projecció cinematogràfica.



 

dijous, 15 d’octubre del 2015

Pràctica de connotació

Una imatge, té dos significat, el dennotatiu (objectiu) i el connotatiu (subjectiu). En l'exercici d'avui busco diferents imatges que m'inspiren les diferents frases:

 



  1. La vida és una cadena de fets buits sense sentit
  2. Avança't als esdeveniments
     
  3. Tot arriba al seu moment

  4. Algú ja riu i surt el sol


  5. Veni, vidi, vinci

  6. Que parin el món, que em vull baixar

  7. Vivieron felices y comieron perdices

  8. Hazlo o no lo hagas, pero no lo intentes

  9. No puedes pasar

  10. Al maig, cada dia un raig


  11. Mai et rendeixis

  12. Hay gente que sólo quiere ver el mundo arder

  13. Que la força t'acompanyi

  14. Tots anem en la mateixa direcció però per camins diferents

  15. Tots esteim una mica bojos, i quan trobem una persona amb la que les nostres bogeries són compatibles ens hi quedem i ho anomenem amor.

dijous, 8 d’octubre del 2015

Velocitat d'obturació

L'obturador és un dispositiu que "tanca el pas" a la llum que penetra per l'objectiu, obrint-se només en el moment en que es realitza la exposició, durant un temps precís i determinat.

 Per posar-ho en pràctica, el que he fet és fer fotografies amb molt poca velocitat d'obturació i a les fosques per a que no entri llum a l'objectiu. Aleshores amb qualsevol cosa que ilumini (llanterna o el mòbil), he traçat el meu nom mentre l'obturador està captant la imatge. Aquests són els resultats:

 

 Aquesta imatge l'he fet amb el mòbil i la llum, amb un làser. La velocitat d'obturació és de 5 segons, ho he hagut de fer ràpid, per això les línies són discontínues i el nom no està acabat.





A partir d'aquí, les imatges les he fet amb una càmara canon 500D.


 La velocitat d'obturació és de 10 segons i la llum l'he feta amb una llanterna en una paret blanca.










  En aquesta imatge he intentat fer una emoticona. La velocitat d'obturació és de 10 segons i la llum l'he feta amb la mateixa llanterna però en una paret vermella.







 I finalment, he traçat el meu nom amb una velocitat d'obturació, aquest cop, de 20 segons. La llum la he fet amb una app del mòbil que simula leds.


dilluns, 5 d’octubre del 2015

Producció d'imatges

Cada cop, anem aprenent més sobre com fer un comentari d'una imatge, les seves característiques. Per practicar-ho, hem fet diferents imatges que complissin les següents característiques:

1.- Format horitzontal, primeríssim primer pla, línies dominants corbes, angulació mitja-frontal
 
2.- Format vertical, primer pla, llum dura


3.- Pla americà, composició terços, angulació picat-frontal, llum difosa

4.- Pla mig, composició clàssica, angle aberrant

5.- Pla sencer, angle zenital

6.- Angle nadir, color molt saturat

7.- Pla general, línies rectes

8.- Primer pla, hi ha alguna cosa fora de camp, llum dura

9.- Pla de detall, composició terços, angle contrapicat

10.- LLIURE (indicant a la foto TOTES les seves característiques formals)
Format horitzontal
Pla conjunt (4 persones)
Pla hortizontal lleugerament contrapicat (tot i que per una de les persones és lateral)
Composició clàssica
El punt d'interés és el mig, la noia que està al mig (Lia) ja que una noia (Júlia) l'està mirant a ella fent-li una fotografia
Llum blana natural de dia
Imatge dessaturada